Vaak als pijn of fysieke klachten ondanks allerlei soorten therapieën en medicatie niet (helemaal) weg gaan of terug blijven komen, kom je uiteindelijk iemand tegen die zegt: ‘we hebben inmiddels vrijwel alles onderzocht en niets gevonden, dus ik denk dat het tussen je oren zit. Leer er maar mee omgaan’
Dit is voor iemand die juist op zoek is naar een bevestiging en oorzaak van een klacht, een van de ergste dingen waar hij mee naar huis gestuurd kan worden. De een gaat dan bij de pakken neer zitten en de ander gaat zijn laatste restje energie wijden aan het zoeken naar iemand die wel de oorzaak kan vinden. In beide gevallen kom je bij onbegrepen, fysieke klachten vaak bedrogen uit.
Maar hoe kan het nou toch dat je ergens pijn voelt en je zeker weet dat er iets is, maar de doktoren er niets van kunnen zien of vinden? De medische wetenschap kan een hoop onderzoeken en testen, maar wat ze onder andere niet zichtbaar kunnen maken zijn, zoals bijvoorbeeld Dr. Howard Schubiner ze noemt, “earworms”; De invloed van je brein op een fysieke klacht.
We kennen allemaal het fenomeen dat er opeens een bekend melodietje opduikt in je gedachte. In eerste instantie neurie je misschien nog vrolijk mee, maar als dit melodietje de hele dag in je hoofd blijft hangen, als een soort onwillekeurige loop, wordt het al snel irritant. Wetenschap heeft nu aangetoond dat je brein eenzelfde soort ‘earworm’ kan creëren als het om fysieke klachten gaat. Dit kan onder andere getriggerd worden door je zintuigen (geluid, zicht, smaak, licht, situatie), maar het kan ook getriggerd worden door een emotie of angst.
Emotie of angst kan dus op een specifieke plek in je lijf tot uiting komen en is ook een ‘echte pijn’. Je bent niet gek of verzint het niet zelf, nee je hersenen detecteren iets wat ze als onveilig beschouwen en waarschuwen je door middel van een pijnsignaal. Op eenzelfde manier als dat ze je waarschuwen wanneer je je hand onder heet water houdt.
Daarnaast kan zo’n ‘earworm’ of onwillekeurige loop in je hersenen zich ook voordoen bij een echte blessure. Je lichaam herstelt in de regel binnen 6 – 8 weken, maar als je hersenen denken dat je klacht nog bestaat (omdat je er bijvoorbeeld zelf nog steeds anders mee omgaat en de gekneusde enkel niet helemaal durft te belasten uit angst voor pijn) dan nemen je hersenen dat aan en creëren dan ook een, je raad het al, echte fysieke pijnprikkel, om je lijf te beschermen, terwijl de weefselschade al weg is.
Deze fysieke pijn als waarschuwingssignaal is een totaal onwillekeurig proces in je hersenen, maar als jij je er bewust van leert worden en begrijpt hoe het werkt en waar het vandaan komt, kun je het wel leren beïnvloeden. Waardoor in sommige gevallen de pijnklachten zelfs kunnen verdwijnen.