Als het lichaam maar lang genoeg gebukt gaat onder stressvolle situaties, krijg je ‘vanzelf’ fysieke klachten. Maar hoe kan dat nou? Vaak als een klacht langere tijd aanwezig is en er geen duidelijke oorzaak voor te vinden is, dan gaat men kijken naar het ‘psychosomatische aspect’ van de klacht, want dat is de volgende en meest logische oorzaak van je klacht. Ziek worden van stress wordt een steeds groter onderdeel in onze huidige maatschappij. Burn-out, depressie en chronische pijn, zijn een hele grote kostenpost voor ons zorgstelsel en laten vele zorgverleners en patiënten achter met de handen in het haar.
Het lichaam heeft allerlei mechanismen om aan je hoofd aan te geven, dat sommige keuzes niet goed zijn (voor het lichaam). Denk aan migraine of hoofdpijn in het weekend na een stressvolle en drukke week op kantoor, of rugpijn na een lange dag zitten achter de laptop. Maar ook keelpijn of stemproblemen als je je te weinig uitspreekt en bijvoorbeeld structureel niet assertief bent.
Het lichaam stuurt eerst korte en subtiele signalen om aan te geven dat je hoofd de koers beter kan her-evalueren, maar als daar geen gehoor aan gegeven wordt, worden de signalen steeds feller en duidelijker, tot je op een moment ziek wordt of burn-out raakt.
Als je aan mensen achteraf vraagt of ze al eerdere waarschuwingssignalen hebben gehad, dan beaamt vrijwel iedereen dit gevoeld en ervaren te hebben.
De meeste mensen proberen een kortetermijnoplossing zoals een pijnstiller of een dagje Netflix op de bank en gaan dan weer door met de orde van de dag. Maar als je leven structureel niet veilig voelt, of te stressvol is, dan voldoet alleen het symptoom bestrijden niet en kan je jezelf beter afvragen: wat wil mijn lichaam mij vertellen met deze klacht?
Als je kijkt naar de oudhollandse gezegdes dan zie je dat het besef dat lichaam en geest verbonden zijn er vroeger ook al was en al eeuwenlang van generatie op generatie doorgegeven wordt;
Iets op je lever hebben, je gal spuwen, gebukt gaan onder de zorgen, op je tenen lopen, het er benauwd van krijgen, je hart breken, het aan je water voelen, het voor je kiezen krijgen, iets niet je strot uit kunnen krijgen, je buik er vol van hebben, een knoop in je maag hebben, verstijven van angst, etc.
Als je leert voelen wat voor waarschuwingssignalen je lichaam af geeft in bijvoorbeeld stressvolle situaties of bij emoties als verdriet of boosheid, heb je toegang tot een schatkist aan informatie. En heb je een belangrijke sleutel in handen voor het ontrafelen van je fysieke afweermechanismen. Als je jouw lichaam en de signalen begint te voelen en leert begrijpen kun je daarna met nieuw aangeleerd gedrag bewust gaan sturen en meer regie nemen.
“If you always do what you always did, you will always get what you always got.” ― Albert Einstein